Hvordan kan jeg som fagperson hjælpe et barn eller en ung?

Her kan du læse, hvordan du bør handle som fagperson, når et barn eller en ung har seksuelt bekymrende tanker eller adfærd.

Her kan du læse om:

Børn og unge med bekymrende seksuelle tanker

For at kunne hjælpe barnet eller den unge bedst muligt, er det en god ide først at sætte sig ind i, hvordan tankerne påvirker den unge. Ofte vil den unge have svært ved at tale om tankerne, fordi de er skamfulde. Husk, at den unges alder og modenhed altid skal tages i betragtning, når du vurderer, hvilken hjælp der vil være mest relevant. 

Et barn eller en ung med seksuelt bekymrende tanker, kan have behov for at forstå, at man ikke er sine tanker for at kunne tale om dem. En samtale med en voksen kan hjælpe barnet med at samle tankerne og at få skabt en afstand til dem – men samtalen kan også vække skam og ubehag for langt de fleste børn. Husk derfor at skabe en tryg ramme for samtalen med barnet eller den unge. Fortæl for eksempel barnet, hvor længe I skal tale sammen, og at du godt ved, det ikke er let at tale om. I kan også lave noget andet, imens I taler sammen.

For at vide hvordan du kan hjælpe barnet eller den unge, kan du undersøge dette:

Hvis den unge ikke kan distrahere sig selv fra tankerne, tankerne påvirker den unges hverdag, og de har været til stede i mere end en måned, kan det være nødvendigt med professionel hjælp. Du kan kontakte os anonymt for at høre om mulighederne for professionel hjælp.

Spørg barnet eller den unge, om tankerne er seksuelt ophidsende for dem. Hvis tankerne ikke er ophidsende, men alligevel er påtrængende og svære at slippe af med, kan det være det, man kalder ‘tvangstanker.

Hvis tankerne derimod er ophidsende, har de mere med seksualitet at gøre. Uanset om tankerne er lystbetonede eller ej, kan de føles skræmmende og skamfulde at have.

Hos TalMedOs kan vi rådgive om begge dele, og både du og den unge kan kontakte os for anonym rådgivning.

Undersøgelser peger på, at børn og unge, som har flere risikofaktorer i deres liv, også har større risiko for at udvikle seksuelt bekymrende eller skadelig adfærd. Det kan være børn, som har været udsat for omsorgssvigt, er anbragte eller har kognitiv funktionsnedsættelse.

Med sin baggrundsviden om barnet eller den unge bør man undersøge, om de står i risiko for at krænke andre børn. Det er vigtigt at gribe ind, hvis det er tilfældet. Samtidig bør man ikke stigmatisere ved at antage, at bekymrende seksuelle tanker automatisk betyder risiko for at krænke andre seksuelt.

Nogle unge udvikler bekymrende seksuelle tanker, fordi de selv har været udsat for et eller flere seksuelle overgreb. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, om tankerne kan være en senfølge.

Den unge vil ofte have brug for at få bearbejdet hændelsen med en professionel. Du eller den unge kan altid tale med os for at høre om mulighederne, eller I kan se, hvor man ellers kan få hjælp.

Børn og unge med bekymrende eller skadelig seksuel adfærd

Det er vigtigt, at børn og unge med bekymrende eller skadelig seksuel adfærd får hjælp til at stoppe adfærden. På den måde kan man undgå at krænkelser gentager sig, eller at adfærden udvikler sig endnu mere alvorligt. Her kan du læse, hvad du bør gøre.

  • Brug Januscentrets Bekymringsbarometer til at vurdere adfærdens alvor. Husk, at adfærden altid skal vurderes i en kontekst: Barnets alder, modenhed, kognitivt funktionsniveau og social sammenhæng skal altid tages i betragtning.
  • Opsøg faglig sparring hos dine kolleger.
  • Følg jeres beredskabsplan og handleprocedurer. Hvis I ikke har en beredskabsplan for seksuelle overgreb, så tag udgangspunkt i andre beredskabsplaner – for eksempel om voldelige episoder.
  • Tal med barnet eller den unge, og observér dem. Spørg ind til, hvad de selv tænker, der er sket.
  • Iværksæt særlig støtte til de børn eller unge, som har været udsat for krænkende adfærd, og inddrag deres forældre eller værge.
  • Forsøg at opretholde en almindelig hverdag for alle involverede børn i den udstrækning, det er muligt.
  • Overvej, om kommunen skal underrettes – om alle involverede børn.

Hvis der i din personalegruppe er berøringsangst ved at håndtere situationen, fordi den omhandler noget seksuelt, kan I med fordel øve jer i at tage det seksuelle ud af situationen. Tænk over, hvordan I ville have håndteret det, hvis et barn havde udsat et andet barn for vold. 

Du kan også læse Socialstyrelsens handleveje ved børn og unge med seksuelt bekymrende adfærd.

Vi sidder klar til at hjælpe dig anonymt, hvis du har spørgsmål

Hvor kan jeg få hjælp?

Der er forskellige steder, du som fagperson kan søge hjælp til en sag.

Vi har også en liste over andre steder at få hjælp, hvis det ikke kun handler om seksuelle tanker eller adfærd.

Ring eller skriv til os, hvis du har brug for sparring til en sag.

Fønix er et landsdækkende, specialiseret udrednings- og behandlingstilbud for børn og unge i bekymrende seksuel udvikling under De Danske Børnehuse. Det er socialrådgivere i kommunen, der kan henvise børn til forløb i Fønix. Som fagperson kan du selv kontakte Fønix for faglig sparring.  

Januscentret yder rådgivning, supervision og undervisning i forbindelse med sager om børn med seksuelle adfærdsproblemer.

Socialstyrelsens videnscenter om seksuelle overgreb, SISO, udbyder rådgivningsforløb, der har til formål at styrke indsatsen mod vold og seksuelle overgreb mod børn og unge.